Hur länge maten håller i frysen
Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader
Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader
Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader
Fläskkött: 4 månader
Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader
Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader
Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader
Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.
Grönsaker: 12 månader
Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.
Matbröd: 12 månader
Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem
Hur länge maten håller i kylen
Om du förvarar matrester och andra kylvaror rätt förlängs hållbarheten.
Det ger också mindre mat svinn. Samtidigt minskar du risken att bli matförgiftad. Matrester eller mat som inte ska ätas direkt bör svalna snabbt och sedan förvaras i kylskåp eller frysas in.
I kylskåp håller tillagad mat upp till ungefär en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig.
En lämplig kylskåps temperatur är 4 °C.
I frysen (-18 °C eller lägre) är hållbarheten mycket längre.
Om du låter maten svalna snabbt efter tillagning och sedan förvarar den i kylskåp i tillsluten förpackning kan du äta maten så länge den luktar och smakar som den ska, samt ser ok ut.
Håll kylvarorna kalla
Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk. Så här kan du förvara dina kylvaror på ett hållbart och säkert sätt:
Copyright © Alla rättigheter förbehållna