Förvaring och hållbarhet i kyl och frys


Hur länge maten håller i frysen

Köttfärs och charkvaror: 2–3 månader

Fet fisk, till exempel lax: 2–3 månader

Kakor, tårtor och bullar med fett i: 3 månader

Fläskkött: 4 månader

Fetare kött, till exempel högrev och lamm: 6 månader

Mager fisk, till exempel torsk: 6–12 månader

Magert kött, till exempel vilt och kycklingfiléer: 12 månader

Bär och frukt, till exempel vinbär och blåbär: 12 månader
Håller sig längre om man sockrar dem lite före infrysning.

Grönsaker: 12 månader
Bör förvällas några minuter i kokande vatten före infrysning för att behålla näringsämnen och smak.

Matbröd: 12 månader
Grovt bröd, till exempel råglimpor, bör mogna någon dag innan du fryser in dem



Hur länge maten håller i kylen

Om du förvarar matrester och andra kylvaror rätt förlängs hållbarheten.

Det ger också mindre mat svinn. Samtidigt minskar du risken att bli matförgiftad. Matrester eller mat som inte ska ätas direkt bör svalna snabbt och sedan förvaras i kylskåp eller frysas in.

I kylskåp håller tillagad mat upp till ungefär en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig.

En lämplig kylskåps temperatur är 4 °C.

  • Vid 4°C håller sig maten fräsch ungefär dubbelt så länge som vid 8 °C. Dessutom minskar risken för att bli magsjuk.
  • Även de kylvaror som är märkta med att de ska förvaras vid högst 8 grader håller därför betydligt längre om förvaras vid 4 °C.

I frysen (-18 °C eller lägre) är hållbarheten mycket längre.  

Om du låter maten svalna snabbt efter tillagning och sedan förvarar den i kylskåp i tillsluten förpackning kan du äta maten så länge den luktar och smakar som den ska, samt ser ok ut.


Håll kylvarorna kalla

Kylvaror bör förvaras kallt för att de ska hålla så länge som möjligt och för att de inte ska göra någon sjuk. Så här kan du förvara dina kylvaror på ett hållbart och säkert sätt:

  • Sätt in kylvaror, som till exempel färsk fisk, kött och mejerivaror, i kylskåpet så fort som möjligt.
  • Sätt in matrester i kylskåpet så fort som möjligt efter att de har svalnat.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus.
  • Förvara kylvaror vid ca 4 °C, då håller maten längre och risken för att bli matförgiftad minskar.